عنوان : اشكالات ساختمانی مادرزادی كلیه شایع ترین اشكالات مادرزادی هستند كه در سونوگرافی های قبل از تولد در نهمین ماه بارداری قابل مشاهده می باشند
 ۱۳۹۶/۰۳/۲۵

فوق تخصص کلیه مطرح کرد:

"اشکالات ساختمانی مادرزادی کلیه شایع ترین اشکالات مادرزادی هستند که در سونوگرافی های قبل از تولد در نهمین ماه بارداری قابل مشاهده می باشند"

دکتر احسان ولوی متخصص کودکان و نوزادان و فوق تخصص کلیه کودکان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در گفتگو با روابط عمومی بیمارستان ابوذر درباره اشکالات ساختمانی مادرزادی کلیه تصریح کرد: در سونوگرافی صورت گرفته از جنین در شکم مادر، فقط بعضی از بیماری های آنها قابل مشاهده می باشد از جمله بعضی از بیماریهای قلبی، مغزی، اشکالات در اندامها و اشکالات کلیوی.

وی گفت: در سونوگرافی حدود 10% از نوزادان به دنیا آمده مشکلاتی در کلیه مشاهده می شود بنابراین جزء بیماریهای شایع محسوب می شوند ولی اکثر این بیماریها خوش خیم هستند که نباید باعث نگرانی شوند اما بررسی کردن آنها لازم است.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی بیان داشت: سونوگرافی دقیق و مطمئن که بتواند کلیه را نشان دهد باید در ماه 9 بارداری بوسیله یک متخصص سونوگرافی و رادیولوژی ماهر انجام شود و می تواند اطلاعات بسیار کافی در اختیار پزشک قرار دهد به نحوی که اگر فرد دچار عفونت ادراری شد با توجه به اطلاعاتی که در سونوگرافی قبل از تولد در اختیار دارند دیگر نیازی به سونوگرافی مجدد نخواهد داشت و در صورت مشاهده اشکالات ساختمانی در کلیه سریعاً بررسی می شود.

فوق تخصص کلیه کودکان در ادامه به انواع اشکالات ساختمانی مادرزادی کلیه اشاره نمود و گفت: اشکالات ساختمانی مادرزادی کلیه شامل موارد زیر هستند؛

- تعداد کلیه ها کامل نباشد(یک کلیه باشد)

- محل کلیه درست نباشد (ممکن است در لگن یا پائین باشد)

-چرخش کلیه صحیح نباشد

- اشکالات انسدادی در حالب وجود داشته باشد

- تورمی در سیستم تخلیه کلیه وجود داشته باشد

- کیست های کلیه

- اندازه کلیه غیرطبیعی باشد (کوچک یا بزرگ بودن بیش از حد کلیه)

این متخصص کودکان و نوزادان و فوق تخصص کلیه کودکان همچنین گفت: اگر سابقه ای از ناهنجاریهای ژنتیکی کلیه در فرزندان قبلی خانواده وجود داشته باشد می توان در بارداری با بررسی سلولهای جفت از بیماری ژنتیکی آنها آگاه شد و تا قبل از 4 ماهگی سقط شوند و در هر صورت اگر هرکدام از اشکالات مادرزادی در نوزادی تا قبل از تولد تشخیص داده شود باید بعد از تولد مورد بررسی قرار بگیرد.

دکتر ولوی اظهار داشت: تنها بعضی از اشکالات ساختمانی می توانند به تدریج باعث نارسائی دائمی کلیه و خاموش شدن آن شوند اما بسیاری از آنها  اشکالاتی هستند که آسیب ایجاد می کنند ولی باعث از بین رفتن کامل کلیه نمی شوند و بعد از تولد لازم است هم سونوگرافی و هم بررسی های رادیولوژی و اسکن هسته ای از سیستم ادراری بعمل آید تا آسیب ها مشخص شوند و در صورت نیاز عمل جراحی برای آنها صورت گیرد.

اشکالات ساختمانی کلیه اگر قابل توجه باشند با دارو بهبود پیدا نمی کنند و نیاز به عمل جراحی دارند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز درخصوص اقدامات بهداشتی که جهت تمامی موارد اشکالات ساختمانی که در سونوگرافی جنینی یا سونوگرافی بعد از تولد مشاهده شده باید صورت گیرد بیان داشت: اگر پسر باشند باید ختنه شوند و اگر دختر باشند باید از نظر ابتلا به عفونت ادراری آموزش های لازم را کسب کنند تا دچار عفونت ادراری نشوند چرا که ایجاد عفونت ادراری در نوزادانی که اشکالات ساختمانی کلیه دارند باعث تخریب های قابل توجه می شوند بنابراین پیشگیری از عفونت ادراری باید با جدیت بیشتری در این افراد انجام شود.

دکتر ولوی ادامه داد: اشکالات ساختمانی کلیه در نوزادان بعد از تولد هم قابل کشف می باشد اما تقریباً در همه موارد کشف آن اتفاقی است یعنی خود بیمار درد یا علامتی از این ناحیه ندارد ولی در بررسی مسائل دیگر متوجه اشکالات ساختمانی کلیه می شوند. بنابراین تشخیص اشکالات ساختمانی کلیه دو راه دارد یکی اینکه توسط انجام سونوگرافی قبل از تولد در ماه 9 بارداری که انجام آن اجباری می باشد. دوم اینکه در بررسی علائم دیگر به این مشکل پی برده می شود.

متخصص کودکان و نوزادان اظهار داشت: از آنجا که عفونت ادراری در دختران حدود 10برابر بیشتر از پسران شایع می باشد و یکی از الزامات تشخیص آن انجام سونوگرافی کلیه می باشد بنابراین دختران 10برابر بیشتر از پسران سونوگرافی می شوند و 10برابر زودتر از پسران تشخیص داده می شوند و مورد درمان قرار می گیرند.

پزشک متخصص کودکان و نوزادان و فوق تخصص کلیه کودکان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درخصوص بررسی اختلالات ساختمان کلیه توصیه نمود: از آنجا که بیماریهای ساختمانی کلیه اکثراً بدون علامت می باشند لذا انجام سونوگرافی قبل از تولد در ماه 9 بارداری آنهم توسط رادیولوژیست ماهر به لحاظ اشکالات ساختمانی مادرزادی کلیه الزامی می باشد و در مواردی که قبل از تولد سونوگرافی بعمل نیامده باشد می توانیم این سونوگرافی را بعد از تولد جهت فرزندان خود انجام دهیم تا از فقدان اختلالات ساختمانی مادرزادی کلیه در آنها اطمینان حاصل نمائیم.
                                                   روابط عمومی بیمارستان ابوذر