• تاريخ :
     ۱۳۹۸/۰۹/۲۰
"بیماری های روماتیسمی در كودكان"

"بیماری های روماتیسمی در کودکان"

فوق تخصص روماتولوژی کودکان: عدم شناخت و آگاهی مناسب درخصوص بیماری های روماتیسمی کودکان در بسیاری موارد باعث تأخیر در تشخیص و درمان مناسب می گردد.

دکتر محمدرضا فتحی فوق تخصص روماتولوژی و عضوهیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز در گفت و گو با روابط عمومی مرکز درمانی آموزشی کودکان ابوذر با اشاره به اینکه بیماری های روماتیسمی در کودکان از جمله بیماری هایی است که در میان عموم مردم و  حتی گروههای پزشکی کمتر شناخته شده است و همین عدم شناخت مناسب متأسفانه در بسیاری موارد باعث تأخیر در تشخیص و درمان به موقع می گردد، گفت: روماتولوژی کودکان یکی از رشته های نوین فوق تخصصی رشته کودکان می باشد که در چند سال اخیر ایجاد شده است و طبیعتاً تعداد روماتولوژیست های کودکان نیز انگشت شمار هستند.

این فوق تخصص روماتولوژی کودکان اظهار داشت: تشخیص صحیح و سریع بیماری های روماتیسمی در کودکان می تواند روی زندگی حال و آینده آنها تأثیرگذار باشد.

دکتر فتحی از جمله مهمترین بیماری های روماتیسمی کودکان را بیماری های التهابی مفاصل، بیماری های بافت همبند، واسکولیت ها (التهاب عروق) و تب های دوره ای معرفی کرد.

وی در ادامه در توضیح بیماری های ذکر شده، گفت: از شایعترین بیماری های روماتیسمی، بیماری های التهاب مفاصل و در رأس آنها آرتریت ایدیوپاتیک جوانان است که در صوت عدم تشخیص به موقع می تواند عوارض طولانی مدت و جبران ناپذیری از جمله: لنگش همیشگی، بدشکلی های مفاصل، دردهای مزمن مفاصل، مشکلات بینایی و حتی نابینایی برای بیمار به همراه داشته باشد.

وی همچنین اظهار داشت: بیماری لوپوس(SLE)، درماتومیوزیت جوانان و اسکلرودرمی از جمله بیماری های بافت همبند هستند که در صورت عدم تشخیص مناسب و زودهنگام می توانند باعث اثرات بسیار مخرب و ناتوان کننده در فرد مبتلا گردند و در نهایت به مرگ وی منجر شوند.

فوق تخصص روماتولوژی کودکان درخصوص واسکولیت ها یا التهاب عروق گفت: این دسته از بیماری ها شامل بیماری های شناخته شده ای مانند کاوازاکی و هنوخ شوئن لاین و بیماری های کمتر شناخته شده و نادرتری مانند بیماری های آرتریت تاکایاسو و وگنر است که در صورت تشخیص و درمان به هنگام، می توان از عوارض جدی آنها تا حد زیادی جلوگیری کرد.

عضو هیأت علمی دانشگاه جندی شاپور اهواز در ادامه توضیح داد که تب های دوره ای شامل آن دسته از بیماری هایی است که فرد مبتلا بصورت دوره ای و مکرر دچار تب بدون علت می شود، که علاوه بر اینکه باعث مستأصل شدن بیمار و خانواده وی می شود، به دلیل تجویز و مصرف مکرر آنتی بیوتیک های مختلف باعث ایجاد گونه های مقاوم میکروبی در فرد و تحمیل شدن هزینه های گزاف بر سیستم بهداشت و درمان می گردد.

دکتر فتحی خاطر نشان کرد: این دسته از بیماری ها(تب های دوره ای) با توجه به ازدواج های فامیلی و زمینه وراثتی در استان خوزستان از شیوع قابل توجهی برخوردار است که از جمله این بیماری ها می توان به تب مدیترانه ای (FMF) و بیماری مارشال (PFAPA) اشاره کرد.

وی همچنین به برخی علائم و نشانه های بیماری های روماتیسمی از جمله موارد زیر اشاره کرد:

1- درد مفاصل(به خصوص درد پس از استراحت و دردهای صبحگاهی)

2- تورم مفاصل

3- خشکی صبحگاهی

4- لنگش

5- خستگی زودرس

6- کاهش توانایی در بالا رفتن از پله

7- برخی ضایعات پوستی مزمن یا حاد (از جمله ثبورات اطراف چشم، روی گونه ها، پشت دست و انگشتان)

8- تب های طولانی بدون علت

9- تب های دوره ای

10- گلودردهای مکرر

11- آفت دهانی مکرر و آفت تناسلی

12- تغییر رنگ انگشتان در سرما (پدیده رینود)

13- حساسیت به نور (فتوسنسیتیویتی)

14- وجود خون در ادرار (هماچوری) مداوم یا متناوب در کنار سایر علائم

15- تشنج های مقاوم علی رغم درمان

16- دردهای شبانه اندام ها از جمله درد ساق و ران

در پایان دکتر فتحی فوق تخصص روماتولوژی کودکان ابراز امیدواری کرد که با تشخیص و درمان به هنگام و صحیح این دسته از بیماری ها، گامی در جهت ارتقای سلامت و نشاط کودکان ایران زمین برداشته شود.

V5.5.2.0